چین و روسیه تلاشهایی را در سازمان ملل آغاز کردهاند تا ایالات متحده را که میگوید درصدد است بر اساس مکانیسم ماشۀ مندرج در برجام، همه تحریمها علیه ایران را بازگرداند، متوقف کنند.
بر این اساس سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و وانگ یی، همتای چینی او، هر دو نامههایی را خطاب به ۱۵ عضو شورای امنیت همچنین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نوشتند که متن این نامهها در این هفته منتشر شد.
واشنگتن تهدید کرده است که چنانچه شورای امنیت تحریم تسلیحاتی ایران را که در ماه اکتبر به پایان خواهد رسید تمدید نکند، برای بازگرداندن همه تحریمهای سازمان ملل علیه تهران وارد عمل خواهد شد.
ایالات متحده میگوید به موجب توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران و قدرتهای جهان، تمام تحریمهایی را که پیش از این در پی امضای این توافق لغو شده بود، باید دوباره علیه ایران به اجرا گذاشته شود. این تهدید واشنگتن در حالی مطرح است که بر اساس تصمیم دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ میلادی، آمریکا از این توافق خارج شده است.
چین و روسیه، از کشورهای صاحب حق وتو در شورای امنیت از هم اکنون اعلام کردهاند که مخالف تمدید تحریم تسلیحاتی ایران هستند. بر این اساس اگر آنها از این قدرت حقوقی خود استفاده کنند، آنگاه ایالات متحده از مسیر تهدید به بازگشت تحریمها وارد عمل خواهد شد.
کلی کرفت، سفیر آمریکا درسازمان ملل هفته گذشته اعلام کرد که بهزودی پیشنویس قطعنامهای در این موضوع را در میان اعضا توزیع خواهد کرد.
در نامهای که در ۲۷ ماه مه (۷ خرداد/جوزا) توسط آقای لاوروف نوشته شد، رفتار ایالات متحده در این موضوع «مسخره و غیرمسئولانه» توصیف شده است.
آقای لاوروف مینویسد: «این کاملا غیرقابل قبول و صرفا یادآور این ضرب المثل انگلیسی درباره خوردن کیک است [نمیشود هم خدا را بخواهی و هم خرما را].»
آقای لاوروف در این نامه به رای ۱۹۷۱ دیوان بینالمللی دادگستری استناد کرده که میگوید در جریان یک معاهده و توافق «طرفی که وظایف خود را نفی کند یا انجام ندهد، نمیتواند ادعای حقوقی را بکند که از این روابط ناشی شده است.»
به نقل از یورونیوز، وانگ یی، دیپلمات ارشد چین نیز در نامهای که در ۷ ژوئن (۱۸ خرداد) نوشت، اعلام کرد: «ایالات متحده دیگر عضو برجام نیست و این حق را ندارد تا به استناد این توافق از شورای امنیت بازگشت تحریمها را بخواهد.»
بر اساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی که شورای امنیت سازمان ملل نیز با تصویب قطعنامهای مهر تایید به آن زد، چنانچه ایران این توافق را نقض کند، آنگاه سازمان ملل میتواند همه تحریمها حتی تحریم تسلیحاتی ایران را دوباره به این کشور تحمیل کند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/18443
تگ ها: